Lamineren op groot formaat

Tips bij het kopen van een lamineermachine

Je wilt een lamineermachine kopen. Maar waar moet je eigenlijk op letten bij de aanschaf van een lamineerapparaat? In deze blog vind je tips bij het kopen van een lamineermachine. Een lamineermachine voorziet documenten van een plastic hoes die bescherming biedt tegen beschadigingen. Belangrijke documenten kunnen zo niet scheuren en er kunnen geen vlekken op komen dankzij de lamineermachine.

Formaat document

Bij het kopen van een lamineermachine moet je altijd rekening houden met het formaat van je documenten. Veel lamineerapparaten zijn geschikt om meerdere formaten papier te lamineren. Kies je voor een A4, A3 of zelfs een A2 laminator? Dat is volledig afhankelijk van je wensen en behoeften. Ga je hem alleen gebruiken om kleine documenten te lamineren, of heb je het toestel nodig om grote posters van een beschermlaagje te voorzien?

Koud of warm lamineren

Wat is het materiaal wat je wilt lamineren? Dit is zeer belangrijk omdat je dan een keuze kunt maken tussen koud en warm lamineren. Als het papier niet verwarmd mag worden biedt koud lamineren uitkomst. Dat is bijvoorbeeld het geval bij thermisch papier (wat o.a. gebruikt wordt voor kassabonnen). Bij het koud lamineren worden speciale lamineerhoezen gebruikt die kleine lijmbelletjes bevatten. Het koud lamineerapparaat oefent druk uit op de lamineerhoes, waardoor de belletjes ‘knappen’. De rollen van het lamineerapparaat zorgen ervoor dat de lijm gelijkmatig verdeeld wordt.

Echter heeft warm lamineren in de meeste gevallen de voorkeur: dit is de meestgebruikte manier van lamineren en levert doorgaans ook een mooier resultaat op dan koud lamineren.

Belangrijke eigenschappen

Er zijn duidelijke verschillen tussen goedkopere en duurdere lamineerapparaten. Het verschil is terug te zien op diverse vlakken. Welke eigenschappen voor jou van belang zijn, is afhankelijk van het gebruiksdoel. Je kunt letten op de volgende eigenschappen wanneer je de keuze maakt:

  • Het aantal transportrollen van het lamineerapparaat.  Hoe meer rollen het apparaat bevat, des te beter is het gelamineerde eindresultaat.
  • Kijk ook naar de opwarmtijd. De betere apparaten zijn sneller opgewarmd.
  • De lamineersnelheid. Ga je sporadisch enkele documenten lamineren, dan is dit niet zo van belang. Wordt er intensief gebruik gemaakt van het apparaat, ook door meerdere personen? Dan is de snelheid wel degelijk van belang.
  • De temperatuur. Duurdere lamineerapparaten bieden vaak meer instelmogelijkheden als het gaat om de lamineertemperatuur.

Extra functionaliteiten

Sommige lamineermachines hebben extra functionaliteiten zoals een timer. De timer kan er voor zorgen dat de lamineermachine zichzelf automatisch na een bepaalde tijd uitschakelt, waardoor het apparaat niet oververhit kan raken.

Een geschikt lamineerapparaat vinden

Met de belangrijke eigenschappen en het gebruiksdoel in gedachten kun je goed voorbereid een ideaal apparaat uit gaan zoeken. Direct aan de slag gaan? We hebben een aantal kwalitatieve en betaalbare lamineermachines voor je op een rijtje gezet:

Lamineermachines