Wat is plastificeren?

Plastificeren is het aanbrengen van een kunststoflaag op een document. Het is een andere benaming voor lamineren. In sommige gevallen is het aanbrengen van een beschermlaagje erg handig. Bijvoorbeeld als een document stevig moet zijn, tegen verschillende weersomstandigheden moet kunnen of langer mee moet gaan. Zodra uw bestanden geplastificeerd zijn, hoeft u zich geen zorgen te maken over aantasting door vocht of vuil.

Hoe werkt plastificeren?

Als u zelf een document gaan plastificeren, kunt u kiezen tussen koud en warm plastificeren. Plastificeren met warmte zorgt dat het plastic hoesje om het document smelt. Op deze manier komt het bestand vast te zitten in het plastic hoesje. Warmlamineren biedt een groter contrast, meer kleurdiepte, dan koudlamineren. De PET-film die wordt gebruikt bij warmlamineren laat UV-licht door, waardoor de gedrukte kleuren kunnen verbleken. Koud plastificeren gebeurt door middel van lijmbelletjes die op elkaar worden geperst. Zo worden de zijkanten van de hoes aan elkaar geplakt en zit het document ertussen. Koudlamineren gebeurt met PVC-film dat van nature UV-licht blokkeert. Hierdoor blijft inkt intact. Koudlamineren met een lamineermachine is hierdoor ook een praktische oplossing voor het plastificeren van kleine runs tussendoor, ook omdat er geen machine hoeft te worden verwarmd.

Wat kunt u plastificeren?

Ieder stukje papier kunt u lamineren. Foto’s, krantenartikelen, visitekaartjes, menukaarten, handleidingen, landkaarten, posters en verschillende maten papier, zoals A4, A3 en A2, kunnen door een lamineermachine. Voor ieder formaat papier bestaat ook een aparte lamineerhoes. Belangrijk bij lamineren is dat u altijd de ‘dichte’ kant van de lamineerhoes als eerste invoert in het lamineerapparaat.

Plastificeren of lamineren?

Deze twee termen worden naast elkaar gebruikt en betekenen eigenlijk hetzelfde. Plastificeren kan zowel warm als koud gebeuren. Dit geldt ook voor lamineren. Plastificeren gebeurt ook met een lamineerapparaat. Er bestaan verschillende soorten lamineerapparaten. Bekijk, voordat u een lamineermachine aan gaat schaffen, goed naar welke machine bij u en uw werkzaamheden past. Uiteindelijk is plastificeren dus niet anders dan lamineren.

Lamineerapparaat kopen

Plastificeren / lamineren hoeft niet duur te zijn! Voor een schappelijke prijs heeft u al en prima toestel die eenvoudig te gebruiken is. Afhankelijk van de intensiteit van het gebruik kunt u overwegen of u voor een instapmodel kiest of voor een professioneel apparaat. Meer weten? Bekijk hier het actuele aanbod:

Lamineerapparaten
.