Welke toepassing ga je gebruiken om je document te bewerken: koud of warm lamineren? Het belangrijkste wat je je van te voren moet afvragen is waar je het gelamineerde document wilt neerzetten of ophangen. Je kunt kiezen voor een grootformaat lamineermachine voor warm of koud lamineren. Beide machines maken gebruik van verschillende soorten folies, ook daar moet je rekening mee houden.

Koud lamineren met PVC-folie

Koud lamineren is een goede oplossing als je iets wilt lamineren wat je vervolgens buiten gaat ophangen. Bijvoorbeeld een poster of affiche. Koud lamineren doe je met PVC-folie. Die folie houdt UV-licht buiten. Daardoor blijft de inkt netjes en verkleurt je poster niet.

Let er wel op dat de folie een houdbaarheidsdatum heeft, afhankelijk van de lijm die is gebruikt. De PVC-folie is niet helemaal transparant, het heeft een licht grijsblauwe kleur. Vind je dat niet mooi? Kies dan voor PET-folie in combinatie met een lamineerapparaat voor warm lamineren.

Een machine voor koud lamineren is goedkoper dan een machine voor warm lamineren, maar de PVC-folie is duurder dan PET-folie. Daarnaast is een machine voor koud lamineren geschikt voor een snelle run tussendoor omdat de machine niet verwarmd hoeft te worden.

Warm lamineren met PET-folie

Warm lamineren doe je met PET-folie. Deze folie is goedkoper dan PVC-folie. Er zijn veel soorten folie zodat je altijd de juiste folie kunt combineren met het papier dat je gebruikt. Lamineren met PET-folie is zeer geschikt voor documenten die je binnen wilt gebruiken. Denk hierbij aan handouts voor je demonstratie of presentatie.

Voor buitengebruik is PET-folie minder geschikt omdat de folie UV-licht doorlaat. Wil je je documenten lamineren om buiten te gebruiken? Kies dan voor koud lamineren met PVC-folie. De rollamineermachines voor warm lamineren hebben een doorvoerbreedte van maar liefst 220 cm. Er zijn verschillende soorten folie, bijvoorbeeld glanzend of niet glanzend.