Onderhoud lamineerapparaat

Hoe onderhoud je een lamineermachine?

Het onderhoud van een lamineermachine is erg belangrijk. Door het apparaat goed te onderhouden creëer je beter gelamineerde documenten. Maar waar moet je op letten? In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over het onderhoud van je lamineermachine.

Voorkom lijmresten op de rollen

Als je een kwalitatief eindresultaat wil behalen, dan is het belangrijk om je lamineerapparaat te onderhouden. Er kunnen tijdens het lamineren lijmresten op de rollen van de machine komen. Het is belangrijk om deze lijmresten te verwijderen. Doe je dit niet, dan komt de lijm van de rollen op je document wanneer je de volgende keer gebruik maakt van het apparaat. Daardoor komen er doffe lijnen op je lamineerhoes, wat natuurlijk zonde is.

Je kunt lijmresten op de rollen voorkomen. Een veelvoorkomend probleem ligt namelijk bij te goedkope lamineerhoezen. Door te kiezen voor kwalitatievere lamineerhoezen verklein je de kans dat lijmresten achterblijven op de rollen.

Een tweede oorzaak kan zijn dat je op een te hoge temperatuur probeert te lamineren. Wanneer de lijm in de hoes te warm wordt, wordt deze te dun. En dunne lijm loopt gemakkelijker uit de lamineerhoes.

Lijm verwijderen van de rollen

Zit er toch lijm op de rollen van je lamineerapparaat? Let dan ook goed op. De lijm kan ervoor zorgen dat de rollen aan elkaar worden gelijmd. Als je de machine dan weer aanzet heb je kans dat de rollen scheuren.

Dit kun je voorkomen door de lamineermachine goed schoon te houden. Dat is het belangrijkste onderhoud wat je kunt plegen. Maak de rollen daarom schoon met een doekje met daarop wat lampolie. Door dit op de rollen te wrijven zorg je ervoor dat de lijm oplost. Het kost misschien wat tijd, maar je voorkomt hiermee wel dat de machine vastloopt omdat de rollen aan elkaar geplakt zitten. En je voorkomt hiermee ook de doffe strepen op je lamineerhoezen.

Je kunt de rollen van je lamineerapparaat ook schoonmaken met speciaal daarvoor bestemde reinigingsmiddelen. Dat zijn vloeistoffen of doekjes die ervoor zorgen dat de lijm perfect oplost.

Komt onderhoud echt te laat?

Heb je alles geprobeerd, maar is de lamineermachine er echt te erg aan toe? Of is het apparaat toch echt te oud en versleten en is deze dan nu toch echt aan vervanging toe?

Gelukkig hoeft een nieuwe machine niet prijzig te zijn. Bekijk hier een selectie van voordelige en toch kwalitatieve lamineermachines:

Lamineermachines