Lamineermachine

Hoe gebruik je een lamineermachine?

Een lamineermachine kun je gebruiken om je belangrijke documenten te beschermen tegen vuil, vocht, licht en slijtage. Om documenten te lamineren heb je een lamineermachine en lamineerhoezen nodig. Lamineren wil zeggen dat je een vel papier voorziet van een laagje plastic. Lamineren wordt ook wel plastificeren genoemd. Het is een makkelijke, snelle en goedkope manier om documenten te beschermen.

Warm of koud lamineren?

Je kunt warm of koud lamineren. Uit ervaring kunnen we zeggen dat warm lamineren vaak het mooiste eindresultaat oplevert. Deze manier van lamineren is dan ook het populairste. Wil je warm lamineren? Dan heb je natuurlijk een warmdoorvoerapparaat nodig.

Hoe werkt een lamineermachine?

Je laat je lamineermachine altijd eerst opwarmen. Vervolgens stop je je document in een lamineerhoes (speciaal voor warm lamineren). Stop de hoes met daarin het papier in de lamineermachine. De machine voert het document door twee of meer verwarmde transportrollen door het apparaat. In de lamineerhoes zitten lijmbelletjes. De transportrollen zorgen ervoor dat de hoes op elkaar wordt geperst en dat het aan het papier blijft kleven. Je document gaat langzaam door het apparaat heen tot het er aan de achterzijde weer uit komt. Laat je gelamineerde document even afkoelen en klaar!

Tip: voer de lamineerhoes met de gesloten zijde in de lamineermachine in. Anders heb je kans dat de machine vastloopt.

Soorten machines

Lamineermachines zijn er in allerlei formaten, maar de meest gangbare maten zijn A3 en A4. Heb je een A3 formaat lamineermachine? Dan kun je daarin ook gemakkelijk A4 documenten of nog kleinere documenten lamineren. Lamineerapparaten zijn er in allerlei prijsklassen. De verschillen tussen goedkope en dure machines zitten vaak in het volgende:

  • Het aantal transportrollen (hoe meer hoe beter)
  • Instelmogelijkheden (o.a. temperatuur)
  • De opwarmtijd van de machine

Naast deze punten zijn de snelheid en maximale temperatuur van de lamineermachine ook bepalend voor het eindresultaat.

Lamineermachine kopen?

Ben je op zoek naar de beste lamineermachine voor je lamineerwerkzaamheden? Bekijk hier een selectie kwalitatieve én betaalbare lamineerapparaten:

Lamineermachines
.