Lamineren op groot formaat

Verschil tussen lamineren en plastificeren

Wat is het verschil tussen plastificeren en lamineren van documenten? Door te plastificeren kun je je belangrijke documenten omhullen met een beschermende laag plastic, zodat het papierwerk voor langere tijd kan worden bewaard. Na de behandeling hoef je je geen zorgen te maken over aantasting door vocht, vuil of andere invloeden. Plastificeren wordt ook wel lamineren genoemd. Er is dus geen verschil tussen lamineren en plastificeren.

Warm of koud lamineren

Plastificeren en lamineren komen dus overeen met elkaar. Wel zit er noemenswaardig verschil in de methodes van lamineren. Dit kan namelijk zowel warm als koud worden gedaan. Warm lamineren zorgt ervoor dat de lamineerhoes om je document heen wordt ‘gesmolten’. Koud plastificeren werkt door middel van lijmbelletjes die op elkaar worden geperst, zodat de zijden van de lamineerhoes aan elkaar geplakt worden.

Een aanvullend verschil tussen warm en koud lamineren is het lamineer materiaal. Warm lamineren gebeurt met PET-folie. PET-folie is goedkoop en er zijn veel verschillende varianten te kiezen. Zo is voor elk type document een passende folie beschikbaar. Plastificeren met PET-folie is alleen geschikt voor binnengebruik, omdat het materiaal UV-licht doorlaat. Hierdoor kunnen de kleuren van het drukwerk na verloop van tijd vervagen.

PVC-folie is wel geschikt voor buitengebruik en wordt gebruikt bij het koud lamineren. Dit materiaal is wel duurder dan PET-folie en heeft een licht grijsblauwe kleur. Daarmee is PVC-folie minder transparant en contrastrijk dan PET-folie.

Wat kan ik plastificeren?

Je kunt allerlei documenten plastificeren om ze te beschermen. Denk bijvoorbeeld aan hand-outs tijdens een beurs, presentaties op de werkvloer of memo’s. Buiten je werk kun je denken aan het lamineren van recepten of dierbare foto’s.

Zelf aan de slag met lamineren

Lamineerapparaten zijn in allerlei varianten en prijsklassen verkrijgbaar. Voor kleingebruikers zijn goedkope apparaten beschikbaar. Grootgebruikers kunnen zich wenden tot de professionelere lamineerapparaten. Wil je zelf gaan plastificeren en ben je benieuwd welke variant voor jou de beste optie is? Hieronder vind je de diverse mogelijkheden:

 

A4 lamineerapparaten  Grootformaat lamineren  Enkelzijdige lamineerapparaten