Printer kiezen

Welke printer moet ik kiezen?

Weet je niet welke printer je moet kiezen? Geen wonder! Het aanbod printers is enorm. En hoe weet je dan precies wat je nodig hebt? In deze blog geven we je een aantal handige tips bij het kiezen van een printer.

Waar ga je de printer voor gebruiken?

Een printer koop je natuurlijk omdat je iets wilt printen. Maar wat wil je precies printen? Teksten? Of ook veel foto’s? En wil je in zwart-wit of ook in kleur printen? Ga je de printer dagelijks of maar af en toe gebruiken? Bedenk van te voren goed waar je de printer voor wilt gaan gebruiken zodat je daarmee rekening kunt houden bij het zoeken en kopen van een printer.

All-in-one printer, inkjet of laserjet?

Wil je niet alleen kunnen printen maar ook kunnen kopiëren, scannen en faxen met het apparaat? Dan is een all-in-one printer (of Multifunctional printer) waarschijnlijk de beste optie voor jou. Hartstikke handig alles in één apparaat! Ben je niet van plan deze extra functionaliteiten te gaan gebruiken? Dan is een inkjet of laserjet meer iets voor jou.

Verschil tussen inkjet en laserjet

Dit zijn de twee meest voorkomende printers. Beide apparaten hebben een andere afdruktechniek. Een inkjet printer drukt documenten af met behulp van inkt. Een laserjet doet dit met toner (poeder). De kwaliteit van de afdrukken verschilt niet veel bij de laserjet en de inkjet. Waar zit dan wel het verschil? Inkjet printers zijn vrij goedkoop, maar daarvoor moet je regelmatig nieuwe cartridges kopen. Een laserjet printer is in verhouding duurder, maar daarvan zijn de afdrukkosten juist een stuk lager. Met een toner maak je gemakkelijk duizenden afdrukken.

De meeste mensen hebben thuis een inkjet. Op kantoren vind je vaker een laserjet. De printers kunnen vaak zowel zwart-wit als kleur printen. Er zijn wel laserjets die enkel zwart-wit kunnen printen, let daar dus goed op!

Formaat van het papier

Wil je alleen maar A4’tjes afdrukken of ook grotere papieren? In principe kunnen alle printers A4 afdrukken, maar niet alle printers kunnen ook A3 formaat papieren afdrukken.

Wel of geen automatische documentinvoer?

Wanneer je veel moet kopiëren of scannen is het handig om gebruik te kunnen maken van een automatische documentinvoer. Je legt daarin de pagina’s die je wilt kopiëren of scannen en de rest doet de printer voor je! Zo kun jij je tijd besteden aan iets leukers.

Draadloos of via kabel printen

Veel moderne printers kun je draadloos (via WiFi) aansturen. Andere printers sluit je via een USB kabel aan op je computer. Ook zij er printers die je via een netwerkkabel kunt aansluiten op je thuisnetwerk zodat je gemakkelijk vanaf je computer kunt printen. Een printer die WiFi ondersteunt biedt je de meeste mogelijkheden. Je kunt dan ook bijvoorbeeld vanaf je mobiele telefoon een print maken.

Twijfelt u nog welke printer u moet kiezen? Neem dan contact op met uw printer specialist.