Stapelsnijmachine

Snijden met een stapelsnijmachine

Papier kun je snijden met een stapelsnijmachine. Er zijn verschillende soorten machines. Wil je kleine hoeveelheden papier snijden dan heb je waarschijnlijk een handmatige snijmachine nodig. Maar moet je vaker en grotere hoeveelheden papier snijden, dan kun je beter kiezen voor een elektrische stapelsnijmachine. Tot slot zijn er ook nog hydraulische stapelsnijmachines.

Drie soorten stapelsnijmachines:

  • Handmatige snijmachine
  • Elektrische snijmachine
  • Hydraulische snijmachine

Je stel gemakkelijk de snijpositie in. Bij professionele stapelsnijmachines kun je dit programmeren en via een snijprogramma formaten invoeren.

De bovenste vellen zijn goed gesneden maar de onderste zijn scheef!

Een veel voorkomend probleem bij stapelsnijmachines is dat de bovenste vellen netjes zijn gesneden maar de onderste vellen scheef zijn gesneden. Snijden van stapels moderne printmedia kan wel eens problemen opleveren. Dit heeft te maken met de kwaliteit van de print en het soort papier.

De huidige printergeneratie levert een hoogstaande kwaliteit afdrukken op zeer gladde en harde papiersoorten. Bovendien wordt er vaak tonergebruikt op oliebasis. Een gevolg hiervan is dat een stapel papier zeer hard is en de vellen onderling zeer glad.

Een mes in een stapelsnijmachine snijdt schuin vanaf een zijde. Hierdoor wordt er veel druk op een zijkant van de te snijden stapel gezet. Gevolg is dat een standaard elektrische persbalk die gladde papier stapel niet meer in bedwang kan houden en de vellen onderling iets gaan verschuiven. Dit wordt versterkt door de extreme kracht die nodig is om de het harde papier te snijden.

De oplossing

De meest toegepast oplossing voor dit probleem is de toepassing van een hydraulische persbalk in plaats van een elektrische persbalk. Met hydrauliek kan meer persdruk worden overgebracht, bovendien is die persdruk regelbaar. Dus als gevoelige papiersoorten gesneden moeten worden kan de druk verminderd worden, als er zware papiersoorten worden gesneden wordt de druk verhoogd. Een stap verder is dan een krachtige hydraulische