Lamineermachine

Hoe werkt een lamineerapparaat?

Je hebt net een lamineerapparaat gekocht en staat nu voor de lastige taak om je eerste document, visitekaartje of foto te gaan lamineren. Maar hoe werkt een lamineerapparaat nu precies? Dat is handig om te weten voor je aan de slag gaat. Als je niet goed weet hoe je te werk moet gaan bestaat de kans dat er iets fout gaat. Je document zit scheef in de lamineerhoes bijvoorbeeld of de lijm komt op plekken waar het niet de bedoeling is. In deze blog vertellen we je precies hoe een lamineerapparaat werkt zodat jij straks het beste resultaat behaalt!

Waarom lamineren?

Om antwoord te geven op de vraag “Hoe werkt een lamineerapparaat?” moeten we eerst vertellen waarom je ervoor zou kiezen om je documenten te lamineren. Gelamineerde documenten zijn voorzien van een laagje plastic. Deze plastic laag beschermt tegen vuil, vocht, licht en slijtage. Voor belangrijke documenten die je lang wilt bewaren kan dit erg handig zijn. Papier vergaat namelijk snel als het in aanraking komt met vocht en teveel licht.

Naast belangrijke documenten zijn er nog veel andere dingen die je kunt lamineren. Denk bijvoorbeeld aan visitekaartjes. Als je deze voorziet van een plastic laagje zullen ze veel langer meegaan in de portemonnees van degenen aan wie je de kaartjes uitdeelt. Geef je binnenkort een feest of organiseer je een evenement? Dan wil je mensen natuurlijk laten weten waar het allemaal te doen is. De papieren met de bewegwijzering kun je ook het beste voorzien van een plastic laagje. Zo blijven ze beschermd tegen regen en vuil.

Een lamineerapparaat is daarnaast ook nog leuk om te gebruiken samen met je kinderen. Je kunt namelijk lekker creatief zijn met laminerenen er leuke knutselwerkjes mee maken. Let er wel op dat je er altijd zelf bij bent als je je kinderen het apparaat wilt laten gebruiken!

Hoe werkt een lamineerapparaat dan precies?

Nu je weet waarom het handig kan zijn om bepaalde documenten en andere dingen te lamineren is het tijd om uit te leggen hoe een lamineerapparaat precies werkt. Als eerste steek je de stekker van het apparaat in het stopcontact en geef je de machine de tijd om op te warmen.

Als het lamineerapparaat op temperatuur is zal er een lampje gaan branden. Nu is het tijd om het te lamineren document in de hoes te steken. Doe dit op een manier dat er aan alle 4 kanten evenveel ruimte over blijft. Voer de lamineerhoes, met de dichte zijde eerst, recht in het lamineerapparaat in. Begeleid de hoes in het begin even totdat het apparaat de hoes er zelf doorheen trekt. De binnenkant van de lamineerhoes is bekleed met lijm die tijdens het lamineren door hete platen wordt verwarmd. Op die manier wordt het papier met het kunststof versmolten. Daarna wordt het geheel tussen lamineerrollen heen getrokken om te zorgen dat alles netjes wordt aangedrukt.

Nu je antwoord hebt gekregen op de vraag “Hoe werkt een lamineerapparaat?” kun je lekker zelf aan de slag. Veel succes!