Onderhoud lamineerapparaat

Hoe onderhoud je een lamineermachine?

Het onderhoud van een lamineermachine is erg belangrijk. Door het apparaat goed te onderhouden creëer je beter gelamineerde documenten. Maar waar moet je op letten? In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over het onderhoud van je lamineermachine.

Voorkom lijmresten op de rollen

Als je een eindresultaat van kwaliteit wilt dan is het belangrijk je lamineerapparaat te onderhouden. Er kunnen tijdens het lamineren lijmresten op de rollen van de machine komen. Het is belangrijk de lijmresten te verwijderen. Doe je dit niet, dan komt de lijm van de rollen op je document, de volgende keer dat je het apparaat gebruikt. Daardoor komen er doffe lijnen op je hoes.

Je kunt lijmresten op de rollen voorkomen. Het probleem ligt namelijk vaak bij goedkope lamineerhoezen.

Een tweede oorzaak kan zijn dat je op een te hoge temperatuur probeert te lamineren. Wanneer de lijm in de hoes te warm wordt, wordt-ie te dun. En dunne lijm loopt gemakkelijker uit de lamineerhoes.

Lijm verwijderen van de rollen

Zit er toch lijm op de rollen van je lamineerapparaat? Let dan ook goed op. De lijm kan ervoor zorgen dat de rollen aan elkaar worden gelijmd. Als je de machine dan weer aanzet heb je kans dat de rollen scheuren.

Dit kun je voorkomen door de lamineermachine goed schoon te houden. Dat is het belangrijkste onderhoud wat je kunt plegen. Maak de rollen schoon met een doekje met daarop lampolie. Door dit op de rollen te wrijven zorg je ervoor dat de lijm oplost. Het kost wat tijd maar je voorkomt hiermee wel dat de machine vastloopt omdat de rollen aan elkaar geplakt zitten. En je voorkomt zo ook doffe strepen op je lamineerhoezen.

Je kunt de rollen van je lamineerapparaat ook schoonmaken met speciaal schoonmaakmiddel, bijvoorbeeld Lami-clean. Dat zijn doekjes met vloeistof die lijm oplossen.